Tetkikler:

  Tiroid Ameliyatı:

Tiroid hastalıklarının tedavisinde cerrahi tedavi önemli bir seçenek olarak varlığını korumaktadır. Tiroid ameliyatları genel olarak bir çok merkezde yapılmaktadır ancak operatörünüzün endokrin cerrahisi (hormon salgılayan organlara yönelik cerrahi bilim) alanında uzmanlaşmış olması önemlidir.

Tiroid bezine yönelik cerrahi girişimlerde “genel anestezi” yöntemini tercih ediyoruz. Genel anestezide hasta uyutulur ve kas faaliyetleri durdurulur. Operasyon boyunca soluk borusundan geçen bir tüp yardımıyla yapay solunum sağlanır. Bu işlem anesteziyoloji uzmanı doktorlar tarafından yapılır. Ameliyat öncesi bu konuda anestezi uzmanından bilgi alınmalıdır.

Ameliyat, boyun ön tarafından enine yapılan bir kesi ile yapılır. Bu kesinin uzunluğu, guatrın büyüklüğüne bağlı olarak artabilirse de yapılacak kesi işlemin gerçekleştirilmesine olanak tanıyacak en küçük boyutta olmalıdır. Bu kesi mümkün olabildiğince estetik kaygılar ön planda tutularak kapatılmalıdır.

Tiroid ameliyatlarında , tiroid bezinin tamamı, bir lobun tamamı diğer lobun bir kısmı, her iki lobun bir kısmı ya da bir lobun tamamı çıkarılabilir. Burada belirleyici olan en önemli unsur ameliyata neden olan hastalıktır.(örn: Kanser ameliyatlarında genellikle bezin tamamının çıkarılması tercih edilir.). Ameliyat şekli seçilirken önemli kriterlerden birisi de ikinci bir ameliyat gerekmesi olasılığını en aza indirmektir.

Ameliyat bitiminde çıkarılan tiroid bezinin olduğu bölgeye, olası kanama ya da sızıntıları boşaltabilmek için dren konulur. Bu drenler ertesi gün alınır.

Hastanede kalış süresi genellikle 24 saattir. Bu süre tıbbi gereklilikler nedeniyle uzayabilir.

Ameliyat sonrası dönemde hastanın normal günlük aktivitesine birkaç gün içersinde dönmesi mümkündür.

Tiroid ameliyatlarında, anatomik yakınlık nedeniyle önemsenmesi gereken iki ayrı yapı vardır.

Bunlardan ilki; ses telleri (vokal kordlar) denen yapıları idare eden kasın siniri olan “nervus laryngeus rekürrens”tir. Bu sinirler genellikle tiroid bezinin hemen altından geçerler. Bu sinirler operasyon esnasında korunmalıdır. Aksi takdirde kalıcı veya geçici ses kısıklığı ortaya çıkar. Bugün ses tellerine giden siniri daha kolay bulma ve koruma olanağına sahibiz. Kullanılan monitör sistemi bize bu kolaylığı sağlamaktadır. Ne mutlu ki, yaralanma olasılıkları tüm dünyada %1’in altındadır.

Diğer önemli anatomik yapı paratiroid bezi adı verilen, genellikle tiroid bezinin hemen arka yüzünde, tiroide yapışık ve yine “genellikle” dört tane olan küçük salgı bezleridir. Bunlar da ameliyatta korunmalıdır. Hasarı halinde kan kalsiyum seviyeleri etkilenir ve kalsiyum seviyesi düşer. Bu durumda vücuda dışardan kalsiyum verilmesi gerekebilir.

 
 

Her Hakkı Saklıdır © 2014   drergunoziz.com     Kullanım Koşulları      

Web Tasarım : SCALA MARTI TANITIM