Tetkikler:

  Ses Kısıklığı:

Tiroid bezi iki lobdan oluşur ve her iki lob da nefes borusunun her iki yanında bulunur. Arka planda, tiroid ve nefes borusu arasında, ses tellerini harekete geçiren kasları uyaran sinirler bulunur. Bu anatomik yakınlık, nedeniyle; bu sinirlerin zedelenme riski mevcuttur.Sinir hasarı sonucunda kalıcı ya da geçici ses kısıklığı komplikasyonu gelişir. Bu komplikasyon, birinci tiroid ameliyatından sonra %1 oranında görülürken, (hastalığın tekrarlaması veya kanser nedeniyle yapılan) ikinci ameliyatlardan sonra oran, %5’in üzerine çıkar. Herkes için önemli olan ses fonksiyonu, mesleğinde sesini kullanan kişiler için daha da önem kazanmaktadır.

Bu komplikasyonu önlemek için ses telleri monitörizasyonu kullanılmaktadır. Özellikle ikinci veya daha fazla sayıda operasyonlarda sinirleri bulma ve korumada yardımcı olmaktadır. Operasyon sırasında, anestezist tarafından ameliyat süresince hastanın solunumunu sağlamak için kullanılan, nefes borusu tüplerine sinyal alıcıları konarak uyarı sistemi monitör sistemi ile tamamlanmaktadır. Böylece operasyon esnasında ve sonunda sinirler uyarılarak oluşturulan kas hareketleri (dolayısıyla ses teli hareketleri) monitörize edilir ve gerekirse kaydedilir.

Bu konuda çalışma yapan diğer otörlerin tecrübeleri ve bilgileri, sinir monitörizasyonunun, ses tellerini idare eden sinirlerin bulunmasında ve korunmasında altın standart olduğunu göstermektedir. Özellikle daha geniş operasyonlar gerektiren tiroid kanseri hastalarında daha iyi sonuçlar vaat etmektedir.

 

 

 

 

 
 

Her Hakkı Saklıdır © 2014   drergunoziz.com     Kullanım Koşulları      

Web Tasarım : SCALA MARTI TANITIM